Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Rowlingová, J.K. - Harry Potter a kámen mudrců

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Harry Potter - Kámen mudrců

J.K.Rowlingová
Nakladatelství Albatros Praha

V knize není přímo udáno v jakém období se děj odehrává, ale podle mého názoru a věcí popsaných v příběhu jde nejspíš o přítomnost.Místo odehrávání je hlavně hrad Bradavice, ve kterém se nachází sedmiletá střední škola pro kouzelníky a čarodějky.
Autorka píše knihu ve spisovném, nespisovném, ale i kouzelnickém jazyce.Jazyk je pro každou postavu jiný, některé postavy se vyjadřují velmi jednoduše a srozumitelně, ale jiné velice vědecky.
Hlavními hrdiny jsou tři mladí lidé, kteří nastupují do prvního ročníku Bradavické akademie:
Harry Potter, malý, brýlatý chlapec s jizvou ve tvaru blesku na čele, který při útoku nejkrutějšího a nejmocnějšího kouzelníka přišel o své rodiče a je vychováván u svého strýce a¨tety.
Ron Weesley, malý, zrzavý chlapec z velmi chudé rodiny, který má Harryho za svůj vzor.
Hermiona Grangerová, velice chytrá a ctižádostivá, ale nepříliš hezká dívka, která pochází z mudlovské (lidské) rodiny.

Všichni tři kladní hrdinové nastupují na Bradavickou akademii, kde se postupně seznamují s tajuplným kouzelnickým světem.Při svém studiu prvního ročníku přicházejí na různá tajemství Bradavické školy.
Hlavním tajemstvím je Kámen mudrců, který je schovaný ve škole.Kamenu se ovšem chce zmocnit i hlavní záporná postava:lord Voldemort, který při útoku na Harryho ztratil všechnu svou sílu a díky kamenu mudrců by se mu podařilo ji získat zpět.To ovšem naši stateční hrdinové odhalí a zabrání mu v tom.Při tomto jim však jde o holý život musí dost často riskovat trest za porušení školního řádu, nebo špatnou pověst mezi žáky.Vše ale nakonec dobře dopadne.

Kniha je vhodná pro čtenáře všech kategorií.Děti zaujme létajícími košťaty, kouzelnými hůlkami a lektvary a strhujícími dobrodružstvími, které Harry zažívá.Dospělé zaujme svým napínavým dějem a vyvrcholením.Z toho, o kom by jste si mysleli, že je to ten nejslušnější a nejhodnější člověk se najednou stane zloduch a naopak.Tak trochu tady platí přísloví:,,Tichá voda břehy mele“.

Mou nejoblíbenější postavou je Hagrid.Hagrid je vysoký, mohutný, vousatý , školník na Bradavické Akademii.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT